Koolhydraatarme diëten

fresh bread and vegetables for weight loss
fresh bread and vegetables for weight loss


Een koolhydraatarm dieet reduceert het aantal koolhydraten. De naam zegt het eigenlijk al. Toch zijn niet al deze diëten hetzelfde. Het aantal koolhydraten dat gegeten mag worden verschilt per dieet. De verdeling van het aantal eiwitten en vetten ook. De koolhydraatarme diëten zijn populair bij mensen die willen afvallen. De diëten zijn enkele jaren populair waarna ze weer opgevolgd worden door andere diëten. Dat is hoe het in de dieetwereld werkt. Een koolhydraatarm dieet bestaat voornamelijk uit vetten en eiwitten. Dit zijn voedingsmiddelen zoals eieren, vis, vlees, melk en andere zuivelproducten hebben. Groenten en fruit zijn onmisbaar voor het lichaam, ook al bevatten deze koolhydraten. Deze worden dan ook gewoon gegeten tijdens een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarm dieet wordt volgens de volgende richtlijnen samengesteld:

  • koolhydraatrijke producten worden vervangen door meer vetten
  • er worden voornamelijk complexe koolhydraten gegeten
  • het aantal calorieën wordt doorgaans ook verlaagd
  • suiker wordt volledig vermeden

Het probleem van koolhydraatarme diëten

Een aantal van de koolhydraatarme diëten worden bekritiseerd doordat deze diëten geen onderscheid maken tussen de soorten vetten of het zelfs aanmoedigen tot het eten van meer verzadigde vetten. Deze vetten staan in verband met vele ziektes zoals hart- en vaatziekten en het verhogen van het slechte cholesterol. Een ander probleem van de koolhydraatarme diëten is dat er niet voldoende vezels binnenkomt door de voeding. Dit kan tot problemen leiden voor de darmen. De werking van de darmen gaat minder soepel als er niet voldoende vezels worden gegeten.

De voordelen van koolhydraatarme diëten

Een koolhydraatarm dieet is voor veel mensen makkelijker te volgen dan een dieet met weinig vetten nl.wikipedia.org. Het resultaat is doorgaans ook beter als men wil afvallen met een koolhydraatarm dieet. Het heeft daarnaast een voordeel voor het bloedsuikergehalte dat daalt door een koolhydraatarm dieet. Als het bloedsuikergehalte daalt dan kunnen er sneller vetten worden gebruikt voor energie. Het lichaamsvet wordt hierdoor snel minder.

Uitgelicht: het cyclisch ketogeen dieet

Het cyclisch ketogeen dieet is een ketogeen dieet waarbij 5 tot 6 dagen per week strikt wordt gegeten met weinig koolhydraten. Dit wordt gevolg door 1 tot 2 dagen koolhydraten laden. Het aantal koolhydraten is op deze dag(en) meer dan 60% van de dagelijkse calorie inname. Deze dagen worden refeed of carb up dagen genoemd. Het cyclisch ketogeen dieet is erop gericht om tijdens de koolhydraatarme dagen vet te verliezen. De refeed dag(en) zijn ervoor bedoeld om de glycogeenvoorraden te vullen zodat er met een hogere intensiteit gesport kan worden.

Rate this post