IJzertekort aanvullen: essentieel voor effectief sporten!

female athlete on workout with dumbbell
female athlete on workout with dumbbell


Eén van de belangrijkste manieren om gewicht te verliezen, is te sporten. Maar is een groot verschil tussen sporten en effectief sporten. Eén van de zaken die effectief sporten in de weg staat, is een gebrek aan ijzer. In dit artikel lees je waarom een ijzertekort aanvullen belangrijk is.

IJzertekort aanvullen: essentieel voor effectief sporten!

Een ijzertekort aanvullen voordat je begint met een intensieve work-out is uitermate belangrijk. Met een tekort aan ijzer in het lichaam is effectief sporten niet mogelijk. IJzer vind je in het lichaam terug in de rode bloedcellen. Het zijn de ijzer moleculen die zuurstof moleculen binden. Op deze manier kan zuurstof door je lichaam getransporteerd worden hebben. Een gebrek aan ijzer betekent dus een lager zuurstofgehalte voor organen in het lichaam.

IJzertekort aanvullen: wat gebeurt als je dit niet (tijdig) doet?

Zoals je hierboven kunt lezen, is je ijzertekort aanvullen uiterst belangrijk voor het beginnen met een sportschema. Wanneer je organen niet genoeg zuurstof krijgen, werken ze niet op hun volledige rendement. Het gevolg is dat je veel sneller moe zult worden. Hierdoor kun je waarschijnlijk je geplande sportschema niet volhouden.

Maar dat is niet het enige probleem. Ook het herstellen van je lichaam na het sporten zal minder efficiënt zijn. Hierdoor zal de volgende keer je lichaam al vermoeid aan de work-out beginnen behalve. De kans op blessures licht dan ook een stuk hoger.

Hoe kun je jouw ijzertekort aanvullen?

Om te beginnen met jouw ijzertekort aanvullen, zul je moeten weten hoeveel ijzer je dagelijks nodig hebt. Voor vrouwen tussen de 19 en 50 jaar ligt dit aantal hoger dan bij mannen. Voor vrouwen in deze leeftijdscategorie is dit 18 mg ijzer per dag terwijl voor mannen de hoeveelheid op 8 mg per dag ligt.

Welke voedingsmiddelen werken het best om een ijzertekort aan te vullen? Bovenaan deze lijst staat lever (zowel runder-, lam- als varkenslever) en schaaldieren. 90 gram lever of schaaldieren levert meer dan 7 mg ijzer op https://nl.wikipedia.org/wiki/Cambridgedieet. Een halve kop bran cornflakes of peulvruchten levert tussen de 4mg en 7mg ijzer. Andere voedingsmiddelen die ook ijzer bevatten zijn onder andere spinazie, rundvlees, kalkoen, leverpaté, amandelen en aardappels met schil.

ZeroDiets raadt aan om één of meerdere voedingsmiddelen in jouw dieet toe te voegen wil je jouw ijzertekort aanvullen. Daarnaast is het ook aan te raden om minder thee en koffie te nuttigen. Deze dranken bevatten stoffen die de ijzermoleculen aan zich vastbinden. Hierdoor wordt jouw ijzer inname beperkt. Met deze aanpassingen in jouw dieet, kun je weer effectief sporten!

<. met deze aanpassingen in jouw dieet kun je weer effectief sporten>

Rate this post