Gezonde Koolhydraten

fit woman balancing her body
fit woman balancing her body


De belangrijkste oorzaak van overgewicht zijn koolhydraten. Daarom zijn ook vele diëten gebaseerd op het niet eten van koolhydraten, wat op korte termijn werkt maar nooit langdurig resultaat geeft. Daarnaast maak je het jezelf ook knap lastig een dergelijk dieet vol te houden vanwege de grote beperking aan mogelijke maaltijden, en je lichaam heeft simpelweg koolhydraten nodig. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van ons systeem.

Waarom is ZeroDiets anders dan alle “diëten” die u al geprobeerd heeft?

Zerodiets, in tegenstelling tot andere diëten, pleit ervoor juist wél koolhydraten te eten. Het zijn namelijk niet de “koolhydraten” die overgewicht veroorzaken, maar de “soort” koolhydraten en “wanneer” ze gegeten worden. Volgens Zerodiets moet elke maaltijd een combinatie bevatten van gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten. In de ochtend is een groter percentage koolhydraten verantwoord terwijl in de avond meer eiwitten gegeten dienen te worden.

Het belangrijkste probleem met koolhydraten is dat ze grotendeels bewerkt zijn. En onze eetgewoontes, of eigenlijk onze eetmogelijkheden, zijn gebaseerd op “witte” koolhydraten. Dit zijn koolhydraten waarbij de vezel verwijderd is, en dit is de grondslag van al onze gewichtsproblemen. Denk aan wit brood, witte pasta’s, witte rijst, sauzen op bloem basis, etc.. Vezels vertragen namelijk de vertering van koolhydraten, en de energie uit witte koolhydraten komt daardoor te snel vrij. De nadelen zijn alsvolgt:

  1. Door de snelle opnamen van energie uit witte koolhydraten verhoogd onze bloedsuiker. Het lichaam controleert een verhoogde bloedsuiker doormiddel van insuline dat wordt aangemaakt door de pancreas. Insuline verlaagt het bloedsuiker door alle actieve energie in ons systeem om te zetten in vetten. Dit moment wordt de “after-dinner-dip” genoemd, maar je weet nu dat dit betekend dat je slechte koolhydraten hebt gegeten (suikers, aardappelen, bananen en andere zetmeel producten hebben dezelfde nadelen) en dat de zojuist genuttigde energie is omgezet in vet reserve.
  2. De vezel in koolhydraten zorgt ervoor dat je sneller een voldaan gevoel hebt. Het nuttigen van witte koolhydraten betekent dus dat je minder snel vol zit, en meer eet. Niet alleen zorgt dit voor een verhoogde calorie inname, ook versterkt dit het effect uitgelegd in punt 1.
  3. Zoals eerder genoemd, zorgt de vezel voor een langzamere vertering, en dit zorgt ervoor dat je langer een voldaan gevoel hebt. Wanneer je witte koolhydraten eet zal je lichaam deze dus sneller verteren en zal je eerder weer trek hebben geenen.

Gezonde Koolhydraten zijn essentieel in uw voeding voor uw dagelijkse energie!

Het probleem zijn dus niet de koolhydraten, maar de bewerkte koolhydraten. Wanneer de juiste koolhydraten (volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, etc) deel uitmaken van je dagelijkse voeding zal je merken minder te eten, minder snel honger te hebben, en te genieten van constante energie zonder er dik van te worden.

Het enige probleem is het commerciële belang van de voedingsindustrie (fabrikanten en restaurants). Zij hebben namelijk een financieel belang bij het verkopen van slechte koolhydraten. Zij willen namelijk dat je meer eet en dat je sneller weer honger hebt, zo verkopen ze meer.. En dat je er dik van wordt, dat is niet hun probleem, het heeft zelfs een van de meest winstgevende industrieën gecreëerd… De “light” en “afval” industrie.

Rate this post